22. 03. - Svjetski dan voda


SLAP

Teče i teče, teče jedan slap;

što u njemu znači moja mala kap?

Gle, jedna duga u vodi se stvara,

i sja i dršće u hiljadu šara.

Taj san u slapu da bi mogao sjati,

i moja kaplja pomaže ga tkati.

Dobriša Cesarić

 

22. ožujak - SVJETSKI DAN VODA

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati (Argentina). Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou. Opća skupština UN je rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Prema podacima Ujedinjenih naroda više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravoj vodi, stoga je, da bi se još više istaknulo značenje brige o vodi, razdoblje od 2005. do 2015. proglašeno desetljećem voda pod geslom "Voda za život". 

Ove godine se Svjetski dan voda obilježava pod sloganom "Gospodarenje otpadnim vodama". Ujedinjeni narodi organiziraju centralnu proslavu Svjetskog dana voda za ovu godinu u Nizozemskoj.

Hrvatska ima velike količine pitkih voda, s toga je na 5. mjestu u Europi po obnovljivim zalihama vode. Na svjetski dan voda podsjeća se koliko je važna kvaliteta vode koju pijemo i koristimo u svakodnevnom životu.

Izvor: Wikipedia, Svijet-kvalitete.com

Slika: epa.gov

povratak