Od 15.10. do 15.11. - Mjesec hrvatske knjige


Mjesec hrvatske knjige je tradicionalna nacionalna kulturna manifestacija posvećena hrvatskoj pisanoj riječi; ima za cilj promicanje hrvatske knjige i čitanja, a okuplja knjižničare, književnike, nakladnike, kulturne djelatnike i brojne čitatelje. Mjesec hrvatske knjige odvija se u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.
U raznovrsne programe uključene su narodne knjižnice širom Hrvatske te brojne druge institucije.

 

Mjesec hrvatske knjige 2015. - središnji programi

Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2015. na 2. je sjednici, održanoj 1. srpnja 2015. usvojio prijedloge da svečano otvaranje manifestacije bude u Novom Vinodolskom, a zatvaranje u Dugoj Resi. Narodna knjižnica i čitaonica Novi Vinodolski obilježava 170. obljetnicu kao i velike obljetnice Mažuranića: 210 godina rođenja Antuna Mažuranića, 170 godina rođenja Vladimira Mažuranića i 125 godina smrti Ivana Mažuranića.
Gradska knjižnica i čitaonica Duga Resa obilježava 90. obljetnicu vezano uz datum osnutka knjižnice 15. 11. 1925. godine.
Centralna je tema manifestacije vezana uz odluku Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologije zasnovanih na svjetlu.

Ostali središnji programi:

  • 23.10. cjelodnevni program u svim knjižnicama pod nazivom Upali lampicu i čitaj!
  • 9.11. Gradska knjižnica i čitaonica Požega koja obilježava 170 godina od utemeljenja organizira stručni skup na temu narodnih knjižnica u novim prostorima s aspekta arhitekture i struke
  • Hrvatska knjižnica za slijepe obilježit će 50. obljetnicu osnutka
  • 11. 11. obilježit će se Dan hrvatskih knjižnica u knjižnici koja dobije ovogodišnju nagradu HKD-a Knjižnice godine
  • Tijekom Mjeseca hrvatske knjige održat će se i tradicionalni Nacionalni kviz za poticanje čitanja pod nazivom Putovanja do znanja sa završnom priredbom
  • u ovogodišnje središnje programe uključit će se prema mogućnostima, s gostovanjem stranih pisaca u Zagrebu i izvan njega, klub Booksa
  • prema prijedlogu agencije Bruketa&Žinić, koja ujedno i potpisuje ovogodišnje grafičke materijale, provest će se i kampanja za poticanje čitanja pod nazivom Ono si što čitaš.

(Izvor: portal narodnih knjižnica)

povratak