Dohrana za bebe


Kada dođe vrijeme za dohranu dojenčadi svaka mama zna kako tada na jelovnik dolaze razne kašice. Tada dolaze i mnoga pitanja: Kako kašice pripremati? Koje namirnice odabrati za prve obroke? Kada ih i na koji način davati djetetu?

U početku se djetetu daju vrlo male količine voćnih sokova, a kad se na njih postupno priviklo tada je vrijeme za fine voćne i povrtne kašice.

Od voća najčešće se bira jabuka, banana i kruška jer su lako probavljive i povoljno djeluje na cijeli organizam te se u njih postupno dodaju žitarice od kojih su za početak odlične rižine pahuljice, kukuruzna krupica (palenta), proso.

Nakon privikavanja na voćne okuse djetetu se nudi povrće miješano sa žitaricama ili voćem. Najčešći recepti sadrže voće u kombinaciji s mrkvom koja je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i K, te vitamina B skupine, sadrži mnogo prirodnih šećera, potiče tjelesni razvoj, djeluje na vid, povećava otpornost prema infekcijama i jača imunološki sustav. Od ostalog povrća mogu se pripremiti kašice od tikvice ili cvjetače koje su bogate magnezijem, dijetalnim vlaknima, kalijem, bakrom, folnom kiselinom i fosforom. Kasnije se u prehranu uvodi krumpir, grašak, blitva, špinat i ostale vrste povrća.

U dobi od 8 mjeseci pripremaju se kašice koje sadrže meso. U povrtne kašice umiješaju se male količine uglavnom piletine ili puretine jer sadrže mali postotak masti, a odličan su izvor proteina, kalcija, fosfora i željeza.

Krajem prve godine, nakon 11. mjeseci  na red dolaze jaja i ribe koje se ne preporuča u prehranu uvoditi ranije zbog mogućih alergijskih reakcija. Riba sadrži visokovrijedne proteine te manje masti i kolesterola od većine drugog mesa. Dobar su izvor cinka i selena, a plava riba (sardine, tuna, losos) sadrži omega 3 masti.

Nemojte djetetu odjednom nuditi dva nepoznata okusa nego za uvođenje novog okusa u prehranu pričekajte 10-tak dana do dva tjedna. U slučaju kada je dijete bolesno ili izrazito neraspoloženo pričekajte s uvođenjem novih kašica. Dijete će lakše prihvatiti novi okus ako je gladno jer s punim želučićem će vrlo lako odbiti nepoznat okus.

Neka obroci vašeg djeteta budu raznovrsni i ukusni, a za dodatne ideje zavirite u  malu knjižicu ''Kašice u bojama''!

 

                                                                                            Josipa Franjić Radulović

 

 

 

povratak