Dijete, novac i štednja


Kada dijete krene u školu i navikne se na školske obaveze kao nešto novo, postepeno mu pružite još dodatnih prilika kako bi pokazalo svoju odgovornost i samostalnost.

To može biti početak uvođenja džeparca i poticanje na štednju jer je to odličan način za uspostavljanje dobrog odnosa prema novcu.

Dijete novac povezuje sa svijetom odraslih i to će mu biti dodatna motivacija kako bi pokazalo da je dovoljno veliko i da može samostalno odlučivati o novcu.

Pravom informacijom i svojim primjerom roditelj može dijete postepeno osposobljavati za financijske izazove s kojima će se suočavati u svojoj budućnosti.

Kod uvođenja džeparca važan je dogovor između roditelja i djeteta kojeg se oboje moraju ozbiljno pridržavati. Važno je odrediti točan iznos i razdoblje u kojem će ga dijete dobivati (svakog tjedna ili mjeseca).

Djetetu koje je tek krenulo u školu potrebno je objasniti i usmjeriti ga u to što sve može učiniti sa džeparcem.

Razgovarajte sa svojim djetetom, dajte mu neke prijedloge, pitajte ga za njegove želje te mu objasnite kako novac može iskoristiti kad bude išlo s vama u kupnju. Tada može izabrati neku igračku, knjigu ili nešto od slatkiša. U slučaju da dijete želi nešto što je skuplje od džeparca kojeg trenutno ima, to je prilika da ga podučite štednji. Naravno, malom djetetu  potrebno je mnogo više objašnjavati i usput ga kontrolirati u štednji, ali i pohvaliti ga za njegovu odgovornost.

Nakon nekog vremena, kada dijete navrši deset godina možete povećati iznos džeparca. Prilika za to je ako dijete provodi praznike bez vas jer vi već dovoljno poznajete svoje dijete  tj. njegov odnos prema novcu. Tada mu odredite džeparac koji će moći slobodno potrošiti. Razgovarajte koliko mu je potrebno novca za svaki dan, savjetujte mu kako da ga rasporedi i uštedi. Takvim svojim pristupom djetetu dajete povjerenje, a ono će svojim ponašanjem pokazati koliko je samostalno, odgovorno i kakav je njegov odnos prema novcu.

Autor:Josipa Franjić Radulović

 

 * Svjetski dan štednje obilježava se 31. listopada.

 

(foto: blog.smartypig.com)

povratak