Najpoznatija pisaljka novog doba


Izum koji ima nezaobilazno mjesto među medijima pismenosti i bilježenja podataka koji su se izmjenjivali tijekom povijesti je „Automatska mehanička olovka“.

Zbog svoje veličine, jednostavne uporabe i dostupnosti, ova olovka se ubrzo nakon svoje pojave našla u širokoj uporabi i zasigurno olakšala i poboljšala svakodnevni život svojih nebrojenih korisnika.

Prijavljena je kao izum 24. siječnja 1906. godine u Mađarskome kraljevskom patentnom uredu u Budimpešti te se, kao jedan od ukupno otprilike 80 Penkalinih izuma, doslovno „upisala“ u povijest, a ponijela je ime svojega izumitelja, Eduarda Slavoljuba Penkale.

Odmah nakon patentiranja Penkala je započeo sa serijskom proizvodnjom svojih olovaka utemeljenjem tvrtke Penkala-Edmund Moster & Co, koja je u kratkome vremenu izgradila tvornicu pisaćega pribora svjetskoga glasa i velikoga tržišnog uspjeha. Ova uspješna hrvatska tvornica izvozila je svoje proizvode u više od 70 zemalja te iz male radionice izrasla u pogon koji je zapošljavao 800 radnika.

Vrijedno je napomenuti i kako je Penkalin rad usko povezan i s početcima bilježenja zvuka u Hrvatskoj. U njegovoj su se tvornici lijevale prve hrvatske gramofonske ploče, usavršio je gramofonsku iglu i gramofonski uređaj, a 1926. godine londonska tvrtka Edison Bell i Penkalina tvornica zajedno su osnovale tvrtku Edison Bell Penkala, izdavačku kuću i tvornicu gramofonskih ploča, u sklopu čijega su djelovanja prvi put zabilježene hrvatske izvedbe opernih i operetnih arija, šlagera, narodnih pjesama, šaljivih pjesama, kupleta, vojne glazbe s poznatim glazbenim umjetnicima i glumcima iz toga razdoblja te su na taj način postavljeni temelji hrvatske zvučne baštine.

U vrijeme kad uz svakodnevnu pojavu sve naprednijih tehnologija gotovo uopće više ne pišemo rukom, možda je teško i zamisliti da je prije malo više od stotinu godina tada nova vrsta olovke predstavljala vrlo bitan izum.

Izvor: www.nsk.hr

povratak