Kako je nastao sladoled u kornetu?


Povijest sladoleda temelji se na dvije najčešće priče. Prva je da je svjetski putnik Marko Polo nakon povratka s Dalekog Istoka prvi pisao 1292. god. o sladoledu kao ledenoj poslastici koja je služena na dvoru Kublaj-Kana koji se nalazio na području današnjeg Pekinga. Na talijanskom dvoru se prema Polovim receptima kasnije pripremao sladoled, a postupak i recepture su bile strogo čuvane.
Više egzaktnijih podataka možemo naći u pismenim izvorima iz starog Rima, gdje je car Neron (37-68. god.) imao i ljeti na raspolaganju snijeg i led čuvan u posebnim jamama koji su mu njegovi robovi u velikim posudama donosili s planina. Snijeg i led je kasnije korišten za miješanje s raznim voćem i medom.
Recept za sladoled  došao je u Francusku pa se proširilo u Englesku, a u 18 stoljeću prelazi u Ameriku.
Posao je krenuo ne samo proizvođačima sladoleda već i proizvođačima kutijica u kojima se sladoled posluživao. Zapisi govore o čak 70 novih vrsta posuda namijenjenih za sladoled.

 
KAKO JE NASTAO SLADOLED U KORNETU?

Bilo je to 1904. god. u gradu St. Loisu (Missouri). Budući da je bio vruć dan posjetioci izložbe morali su se na veliko rashlađivati i osvježavati, p
a su prodavatelji sladoleda trljali ruke. Sladoled se tada prodavao u hladnjačkim kolicima. Veliki promet na kraju je stvorio probleme prodavatelju Charlesu Menchesu koji je u jednom trenutku ostao bez posudica za sladoled, a imao je dovoljno sirovina za pripremu sladoleda.

         No snašao se, a u rešenju problema pomogao mu je njegov prijatel Ernest  Hamwia, doseljenik iz Sirije.
    On je prodavao blizu Charlesa neku vrstu ukusnih i hrskavih palačinki.  Charles je otišao do prijatelja, uzeo nekoliko tih palačinki i uvio ih u fišek (kornet) i u njemu posluživao sladoled.

                                                               

 

 

(izvor: gastronomija.info)

(foto: zdravje.si)

povratak