Kako je nastao nogomet i nogometna lopta?


Najraniji zapisi o nogometnoj utakmici u Britaniji potječu iz 12 st.

Nogomet kakvog ga znamo danas razvio se u engleskoj. Međutim, nitko sa sigurnošću ne može utvrditi kada se okrugla stvar počela natjerivati među ljudima jer su se igre koje uključuju loptu, momčadi i nekakav oblik ubilježavanja bodova igrale stoljećima.

Prije otprilike 3000 g. drevni su Kinezi igrali igru imena Tsu Chu (Thu - udarati, Chu - punjena lopta načinjena od životinjske kože). Otprilike u isto doba u Japanu se igrao kemari u kojem su igrači pokušavali protjerati loptu između dva bambusova štapa. Drevni su Grci imali igru naziva episkyros, a Rimljani su donjeli igru harpascum u Britaniju, iz koje se vjerojatno razvio današnji nogomet.

Godine 217. u Britaniji su igre u kojima sudjeluju čitava sela zasigurno postojale, no igre nisu imala nikava pravila i često su bile nasilne, ali bile su popularne i ljudi su ih igrali.

NOGOMETNA LOPTA

Prve nogometne lopte bile su životinjski mjehuri obloženi kožom. Ručno su šivane i često su gubile oblik tijekom igre. Također su se natopile bodom i postale teške ukoliko je padala kiša i tako otežavala duga dodavanja.

      

Lopte prije 1940 nisu bile vodootporne, a zadnji je šav bio spojen vezicom.

Moderne nogometne lopte načinjene su od raznih materijala i obložene su plastikom kako bi se spriječilo zadržavanje vode, lakše su i dobro zadržavaju oblik.

Možda najveća snaga nogometa leži u njegovoj jedinstvenoj privlačnosti. Popularan sport među svim ljudima obaju spolova, različite dobi, rasa, socijalnog statusa - među bogatima i među siromašnima. Može se zaigrati gotovo svagdje, s vrlo malo opreme. Sve što zapravo treba je LOPTA!

Tekst iz knjige: ''Ultimate Football'' ; 2005, Naša djeca d.o.o.

 

povratak