Zima, zima, e pa šta…


Zima se ipak polako došuljala i iz dana u dan budi nas uz sve niže temperature. Neki kažu kako bi se najradije zatvorili u četiri zida i tako dočekali proljeće. Nismo predviđeni za spavanje zimskog sna, ali možemo hladne zimske dane učiniti manje sivima.

Iskoristite svaku priliku za šetnju!

Kad god se kroz sive oblake pojavi malo sunca bez obzira koliko je hladno krenite u šetnju. Zimsko sunce u području kontinentalne klime ne grije, ali je jako korisno za stvaranje endogenog vitamina D u koži iako je lice jedini otkriveni dio tijela. Najbolje doba dana za izlazak je između 11 i 15 sati, osim ako je jako vjetrovito i temperatura izrazito niska šetnje treba izbjegavati.

Dobro se obucite!

Kaputići i skafanderi lako se održavaju i prikladni su za izlazak u šetnju jer čuvaju tijelo od gubitka topline ako su donji slojevi odjeće od pamuka.Kapa i rukavice su obavezni dio garderobe u kompletu. Bitno je i da rukama bude toplo jer prevelik gubitak topline slabi imunitet.

                      

 

Zaštitite lice od hladnoće!

Protiv jake hladnoće i niskih temperatura koža lica je nezaštićena jer šal i kapa nisu dovoljni da pokriju cijelo lice. Niske temperature i vjetar isušuju prirodni sloj kože, a jaka hladnoća usporava metabolizam stanica. Zbog toga se koža lica lako zacrveni, hrapava je i smežurana. Kako bi pomogli koži da se suprotstavi hladnoći bitno je svakodnevno temeljito čišćenje. Ujutro obavezno nanijeti kremu za lice te posebno njegovati područje oko očiju jer je koža u tom dijelu tanja. Kad prelazite iz toplog u hladni prostor pokrijte obraze rukama tako da taj temperaturni skok bude postupniji.

Ne zaboravite...

Potrebno je piti puno tekućine jer kožu treba hidratizirati i iznutra, iako se zimi manje osjeća poticaj žeđi topli čaj je u zimskim danima uvijek najbolje piće. Svakako treba konzumirati voće i povrće koje sadrži mnogo vitamina i minerala.

Smješite se!

U tmurnim danima svaki je smiješak kao zraka sunca.

Autor: Josipa Franjić Radulović

 

povratak