Stvarajte lijepe uspomene


Blagdansko vrijeme je i gotovo svi pokušavaju fotografijama prikazati ugođaj u svom domu. Fotografije adventskih vjenčića, kalendara, prigodnih dekoracija i božićnih kolača. Danas tehnologija omogućava brzo hvatanje raznih trenutaka koji se događaju oko vas. A što se događa u vama?! Hoćete li se sjetiti tih trenutaka jednom kad pogledate te iste fotografije.

Sjećam se kad sam bila mala, proslave svog 5. rođendana. Ljeto je, mama priprema malu proslavu, finu tortu po želji slavljenice, dolaze prijatelji. No, jedan događaj je posebno ostao u sjećanju. Netko zvoni na vratima, i nakon nekoliko trenutaka ulazi baka, u rukama drži okruglu tortu koju je odozgo krasilo 5 korneta za sladoled ispunjenih šlagom i posipanih šarenim čokoladnim mrvicama. Čestita mi rođendan, a ja sam sretna od iznenađenja i uzbuđenja. Kad god pogledam stare fotografije svog petog rođendana i torte uvijek se sjetim baš tog događaja. Ne sjećam se trenutka kad smo se svi namještali da fotka izgleda savršeno; raspored gostiju ispred torti, smiješak, blic. Taj trenutak kad sam ugledala baku i tortu koju nisam očekivala u mom sjećanju je i bez da vidim stare slike.

U zimsko vrijeme kad bi bilo puno snijega, brat i ja obukli bismo skafandere i satima bili na sanjkanju s prijateljima. Kad bismo se vratili kući, mama nas je dočekala s finim toplim krafnama ili ukusnim palačinkama. Nikakva fotografija ne može dočarati taj miris maminih toplih krafnica ili palačinki punjenih pekmezom i posipanih šećerom u prahu.

Svaki put kad pogledam veliku slikovnicu ''Najljepše bajke svijeta'' sjetim se trenutka kad mi ju je mama darovala. Tih nekoliko minuta zauvijek je spremljeno u sjećanje. I tako, ima dosta tih trenutaka, a sve su to sjećanja na događaje ne na materijalne stvari kao na primjer koji smo poklon koje godine dobili ispod bora. Više mi je u sjećanju zajedničko ukrašavanje bora i pripreme za Božić.

Kroz cijelu godinu većina ljudi se trudi skupiti što više fotografija raznih događaja; od proslave rođendana, ljetovanja, obilježavanja blagdana koje slave, da bi iste mogli pokazivati drugima. Izgleda da su svakome njegovi događaji najvažniji, ali ih ne doživljavaju zaista tako, već se prema svojim dragocjenim trenucima ponašaju površno. Kad ste s djecom budite s njima, toplinom svog glasa, nježnim pogledom. Veselite se zajedno uz igru i smijeh - sudjelujte. I pet minuta iskrenih i posvećenih ostat će u sjećanju cijeli život i izmamiti osmijeh na lice kad se jednom zaviri u uspomene godinama kasnije.

Svaki trenutak proveden s najdražima fotografirajte u svoje sjećanje. Zagrljaj i poljubac utisnite u svoje srce. Manje se trudite da sve izgleda savršeno prema van, a više savršeno unutra. Neka u mislima bude ljubav, mir i blagostanje. Učinite da duh Božića stvarno vlada među Vama i iz Vas.

Najljepše fotografije su u nama, u našim mislima, u našem sjećanju…

Josipa Franjić Radulović

 

povratak