Može li skupljanje sličica biti edukativno?


Nitko od naše bliže i daljnje obitelji nije baš nogometni fan. Svatko on nas voli sport na svoj način, ali najvažnija sporedna stvar na svijetu nama nikako nije najvažnija. No, stvari se mijenjanju i drugi po redu najmlađi član obitelji zaljubio se u nogomet i sve što ima veze s tim.

Bliži se svjetsko nogometno prvenstvo, o kojem nikad nisam željela previše biti informirana, ali iz dana u dan, bez svog interesa, saznajem sve više.

Sve je počelo kad sam na kiosku dobila album ''Brazil'' i donijela ga svom šestogodišnjem Jurici. Mislila sam kako ćemo tu i tamo zalijepiti koju sličicu i dijete će se zabaviti. Ali nije bilo tako...

Počelo je skupljanje sličica i beskrajno listanje i čitanje albuma kad god se za to ukazala prilika. Uz velika slova počeo je čitati i mala jer je želio sve saznati, a nakon što je proučio koja država je koliko puta bila svjetski prvak, koja će igrati s kojom, u kojoj skupini, kojeg datuma, na kojem stadionu i uz prepoznavanje zastava slijedilo je istraživanje koja je država od navedenih najveća na svijetu, koliko ima stanovnika, i uspoređivanje koja je veća od koje.  Naučili smo kontinente, države svijeta i njihove zastave i kojem kontinentu pripada određena država. Tako dolazi do zaključka da je Australija kontinent i država, jako daleko od Hrvatske, a za Australiju igra igrač hrvatskog imena i prezimena. Igrači sa svih kontinenata, različitih rasa, različitih govornih područja i nacija igraju zajedno; Brazilac u Hrvatskoj, Hrvat u Švicarskoj, crni igrač u Nizozemskoj, Švicarskoj, Italiji, igrači Japana izgledaju drugačije od igrača Njemačke, itd.

Proučavanje sadržaja albuma išlo je tako daleko da je uspoređivanjem igrača saznao koji je (od onih koji su u albumu), najviši, koji najniži, koji je najstariji, koji najmlađi, koja je reprezentacija zabila koliko golova u kvalifikacijama, koji igrač igra za koji klub i u kojoj državi.

Naučili smo množiti sa četiri i pet, jer cijena jednog paketića je 4 kune, a u jednom paketiću dobiješ pet sličica. Koliko kuna nam treba za dva, tri ili četiri paketića i koliko će sličica dobiti ako kupimo određeni broj paketića. Ako od tri paketića imamo četiri duplića koliko ćemo sličica zalijepiti u album, itd.

Zabavljamo se, učimo povijest, zemljopis, vježbamo čitati, pisati, zbrajati, oduzimati, množiti, a najvažnije je da smo kroz skupljanje sličica naučili koliko je različitosti u našem svijetu i baš te različitosti svijet čine lijepim.

Prihvaćanje, uvažavanje i poštivanje različitosti rađa toleranciju, a to znači prihvaćanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo da žive u miru i da budu kakvi jesu.

                                                                                                        Josipa Franjić Radulović

povratak