Ljetni praznici - prilika za nova prijateljstva


Ljetni praznici su vrijeme odmora koji je i djetetu potreban. Možda to nekim roditeljima zvuči smiješno, no dijete isto treba pustiti da predahne od školskih obaveza i opusti se, da do mile volje trči, skače, viče, igra se, ako ima priliku neka upozna nova mjesta, običaje i prijatelje.                       

Provodite što više možete kvalitetnog vremena sa svojim djetetom. Zajedno s djetetom planirajte praznike, ako odlazite na put napravite zajedno plan putovanja i aktivnosti koje možete provoditi.

Boravite li na nekom novom mjestu zajedno istražujte (plaže, ulice, park, igralište...) i pomognite djetetu da upozna neke nove prijatelje. Možda se nakon ljetovanja prijateljstvo ne nastavi, no djetetu će ljetno druženje svakako ostati lijepa uspomena.

          

Među djecom postoji nekoliko faza prijateljstva.

Djeca svoje društvo biraju prema nekim svojim kriterijima koji se mijenjaju kako dijete odrasta, no bitno je za svaku dob da dijete bude okruženo svojim vršnjacima.

Od treće do sedme godine dijete bira prijatelje po svom interesu tj. one od kojih ima koristi i koji su uključeni u iste aktivnosti. Mlađe dijete će radije odabrati nekog prijatelja koji ima neku novu, zanimljivu igračku jer je to njemu u datom trenutku zanimljivo.                                                                                     

Poslije četvrte godine dijete bira prijatelje prema nekim njihovim    vrijednostima i izabrat će onog koji nešto želi dijeliti s njim jer se uz takvu  osobu koju dijete smatra 'dobrom' i dijete osjeća dobro.

 

Dijete starije od šeste godine u prijateljstvima se pokušava ponašati kao i prijatelj. Ako mu prijatelj pokloni igračku, sličice, ili neki drugi predmet dijete će htjeti isto nešto slično pokloniti njemu. No, ako je prijatelj nepravedan u igri  i dijete će mu htjeti vratiti istim ponašanjem.

 

Nakon devete godine dijete počinje ostvarivati prijateljstva utemeljena na međusobnom uvažavanju i povjerenju.

Nemojte se miješati u izbor djetetova prijatelja, osim ako jako loše utječe na vaše dijete, npr. dominira nad vašim djetetom ili ga potiče na neke neprihvatljive podvale i sl.

Podijelite sa svojim djetetom neko iskustvo iz svog djetinjstva vezano za upoznavanje novih prijatelja. Nemojte kritizirati djetetove prijatelje jer će dijete to doživjeti kao kritiku samog sebe. Pružite svom djetetu prijateljski stav, podršku, razumijevanje i veselite se zajedno s njim.

 

                                                                                               Josipa Franjić Radulović

povratak