Ljetne igre na otvorenom


Kretanje je primarna biološka potreba djeteta i od iznimne je važnosti za cjelokupan djetetov razvoj.

Spontani interes za tjelesno kretanje djeca pokazuju od najranije dobi jer ono zadovoljava razne djetetove potrebe, a ujedno je jedan od najboljih načina za otpuštanje napetosti i postizanje opuštenog stanja te ponovnog uspostavljanja ravnoteže organizma.

Dijete će kroz fizičku aktivnost zadovoljiti neke osnovne psihološke potrebe.

Pružite djetetu mogućnost da samo odabere aktivnost s kretanjem i odredi vlastiti tempo jer će tako biti zadovoljena njegova potreba za slobodom. Potrebu za pripadanjem ispunit će zajednička fizička aktivnost s drugima u kojoj dijete razvija osjećaj pripadnosti, poštovanja drugih, razvije samopouzdanje i usvaja vještine kao što su suradnja i vodstvo.

Fizička aktivnost svakako pomaže razvijanju motoričkih vještina, povećanju snage i izdržljivosti te djeci pruža osjećaj uravnoteženosti i tjelesnog zdravlja.

Kroz igre na otvorenom dijete ima priliku odrastati bolje usklađeno s vlastitim tjelesnim potrebama, riješiti se viška energije, a vani može više toga otkriti i isprobati nego u zatvorenom prostoru.

Djeci je važno da stvari koje upoznaju mogu i dodirnuti jer djeca usvajaju i shvaćaju ne samo očima i ušima, već i rukama i osjetom mirisa.

Za duge tople ljetne dane djeci je idealno sredstvo za istraživanje pijesak i voda, koje im omogućava različite maštovite aktivnosti.

Kroz igru pijeskom i vodom djeca vrlo rano razvijaju osjećaj za računanje. Uz igru pijeskom i vodom dijete usvaja razliku između manjeg, većeg ili jednakog te uočava kako mora mnogo puta napuniti male čašice da bi veća posuda ili kantica bila puna. Dijete treba pustiti da samo istražuje uz mnoge razne rekvizite i  materijale kao što su lopatice, kantice, čašice, boce i kutijice raznih oblika i veličina.

Vrijednost istraživanja i igranja vodom i pijeskom je ta što takve aktivnosti djecu smiruju i potiču daljnji razvoj djeteta. Uz takve aktivnosti jača njihovo samopouzdanje, sposobnost te spoznaja da mogu sami izraditi ono što žele i što im je potrebno.

                                                                           Autor: Josipa Franjić Radulović

 
 
 
povratak