Lista želja


Ovih dana dolaze katalozi raznih trgovačkih centara čiji sadržaj je većinom ispunjen beskrajnom ponudom igračaka za djecu. Uz sve navedeno obavezni prilog je i ''lista želja'', prigodno ukrašena stranica namijenjena da dijete upiše sve svoje želje. I tako dijete lista katalog, bira igračke, želi zapisati sve ono što bi željelo imati iako je sigurno da neće biti ispunjene sve želje, jer malo roditelja može priuštiti djetetu baš sve što si ono poželi, a ponuda je toliko velika da ni dijete više ne zna kojoj igrački bi se najviše veselilo.

Djeca bi željela i to, i to, i to... i potpuno se izgube u svijetu reklama koje ih opsjedaju dok gledaju crtiće, dođu u trgovinu, ili kad otvore poštanski sandučić.

Prelistali smo jedan katalog, pogledali igračke (i cijene), razgovarali o tome zašto bi nešto željeli imati i koliko bi se s tim novim igračkama zapravo dugo igrali. A onda smo odlučili napraviti svoju listu želja.

Uzeli smo čisti papir, ukrasili ga i svaki član obitelji zapisao je svoje želje, ali naglasak je bio na BITI, a ne IMATI. Dogovorili smo se da ćemo na listu želja napisati sve ono što možemo zajedno raditi, a cilj je zabava, zajedničko druženje i stvaranje lijepih uspomena. Djeca su gotovo jednako bila uzbuđena kao da biraju igračke jer kroz druženje će dobiti pažnju što im je jako važno.

Neke od želja na našoj listi su: 1. Tko se ujutro prvi probudi sljedećeg budi s pusom. 2. Svaki dan bar pola sata svi zajedno igramo neku društvenu igru (čovječe ne ljuti se, memory, domino) 3. Svaki dan bar 10-15 minuta svi zajedno pjevamo, plešemo i malo se glupiramo.      4. Svaki drugi (treći) dan zajedno izradimo neku igračku ili prigodnu dekoraciju za Božić. Naša prva zajednička radionica bila je izrada adventskog kalendara.

Napišite i Vi sa svojim djetetom (djecom) svoju jedinstvenu listu želja.

Djeca više od materijalnih stvari pamte događaje, a zabavno druženje s roditeljima i najdražima sigurno će im ostati u lijepom sjećanju.

 

     Josipa Franjić Radulović

povratak