Kako nastaju pahuljice?!


Mali kristali, točnije nakupine snježnih kristala čine pahulje. Kada kristal oteža, počet će padati iz oblaka, a na svom će se putu kroz atmosferu sudarati i sljepljivati s drugim kristalima. Tako nastaju snježne pahulje. Tijekom padanja iz oblaka prema tlu, kristalići se međusobno sudaraju, spajaju, razbijaju, djelomično tope ili spajaju s kišnim kapima pa to sve utječe na konačan oblik snježne pahuljice. Iz tog razloga je snijeg koji pada najčešće nepravilnog oblika. Između kristala i pahuljica nalaze se praznine ispunjene zrakom. Kad snijeg padne na tlo, zrak ostaje zarobljen između kristala, pa se zato čuje zvuk kad gazimo po netaknutom snijegu. Zvuk ovisi o temperaturi, ali i o strukturi snijega. Tada dolazi do loma ledenih kristala kroz koje onda izlazi zrak.

Kristali su sami po sebi veoma mali, obično im je promjer oko 1 mm, dok snježne pahulje mogu biti velike od jednog pa sve do (prema Guinnessovoj knjizi rekorda) 38 cm koliko je iznosila veličina jedne pahulje u američkoj državi Montani. Većina pahuljica ima promjer oko 2cm. No, pod određenim okolnostima mogu nastati i pahulje veće od 5cm u promjeru. Za to su potrebne temperature zraka oko nule, lagani vjetar i nestabilna atmosfera uz usmjereno strujanje tekućina i plinova. Šesterostrani oblik snježnih kristala proizlazi iz oblika kristalne rešetke leda. Naime, kad se voda smrzne, njene molekule zauzmu takav položaj da načine šesterostranu prizmu. Iz tog oblika proizlazi konačan izgled snježnog kristala. Vrlo rijetko, taj se oblik može prepoloviti ili udvostručiti, pa ponekad u prirodi možemo pronaći trostrane ili dvanaestostrane kristale snijega.

          

Istraživanja pokazuju da nikad nije prehladno za padanje snijega. Može sniježiti i na iznimno niskim temperaturama zraka ako postoji vlaga i dizanje ili hlađenje zraka. Točno je da snijeg najčešće pada na temperaturi oko 0°C jer topliji zrak može sadržavati više vlage. Svježe napadali snijeg sadrži i do 95% zarobljenog zraka.

 

Izvor: wikipedia i www.eduvizija.hr

 

povratak