Dijete i sport


Sportske aktivnosti imaju vrlo pozitivan utjecaj na djetetov razvoj. Dijete u prvim godinama svoga života, svoju potrebu za kretanjem zadovoljava igrom s roditeljima i prijateljima u svom domu, u dvorištu, u parku, na igralištu. Vrlo važan vanjski čimbenik za razvoj djeteta na svim razvojnim područjima (motoričkom, tjelesnom, socijalnom, kognitivnom i emocionalnom) je upravo aktivnost kretanja.

Djetetu bi trebalo i prije polaska u školu ponuditi što više različitih sadržaja kroz koje će usvajati različite oblike pokreta. U predškolskoj dobi dijete može sudjelovati u aktivnostima kao što su ritmika, gimnastika, plivanje ili neke primjerene borilačke vještine.

U razdoblju od sedam godina dijete se već može usmjeravati u različite sportove. Sedmogodišnjaci su spretni u ravnoteži (hodanje po spravama) trčanju, igri loptom i vole igrati štafetne igre. Vole se natjecati i svjesni su i razumiju da se natječu kao ekipa, a ne kao pojedinac te su sposobni pratiti pravila igre i upute trenera. Dobri treneri (odgojitelji i učitelji) trebaju djeci omogućiti da se natječu, da dožive i pobjedu i poraz, da igraju po pravilima. Vrlo dobra motivacija za dijete u sportu je pohvala za njegov trud kako bi odlučno i s veseljem nastavilo do željenog rezultata.

                     Dijete kroz sport:

  • razvija motoriku
  • razvija koordiniranje različitih dijelova tijela u pokretu
  • jača kosti i mišiće
  • usvaja zdrave radne navike
  • uči se nositi s pobjedom/porazom
  • razvija socijalizaciju i komunikaciju
  • razvija poštovanje prema drugima
  • razvija samopouzdanje

 

Odabere li dijete sport za koji ima sklonosti vjerojatno će ga zavoljeti i biti uspješno u odabranom sportu. Dijete se kasnije sportom može baviti rekreativno, amaterski ili profesionalno, ovisno od ambicija, predispozicija, talenta i upornosti. No, uvijek možemo odabrati kretanje i fizičku aktivnost koja nas veseli!

                U zdravom tijelu, zdrav duh!

Autor: Josipa Franjić Radulović

 

povratak