Dijete i maskiranje


Vrijeme je karnevala, a njemu se naravno najviše raduju djeca. To je vrijeme ludovanja, maskiranja i papanja finih krafnica. Svako dijete najbolje zna što želi biti u svojoj mašti.

Manju djecu (do 3 godine) maskiranje može uplašiti i sigurno neće biti oduševljena idejom da ih maskirate, no strah možete pobijediti tako da se vi maskirate pa će dijete mirnije reagirati ako vidi neku maskiranu osobu.

Možete s djetetom igrati igru presvlačenja i postepeno se maskirati. Djetetu možete obojiti nosić i obraze npr. ružom za usne (poput klauna) ili nacrtati na nosu njuškicu i na obrazima brkove olovkom za oči (poput tigra ili mačke) – za početak to će biti dovoljno. Iz godine u godinu dijete će biti sve slobodnije i bez straha sudjelovati u maskiranju.

Ukoliko se dijete boji neke maske tj. maskirane osobe nemojte ga prisiljavati na interakciju s njom, u tom slučaju bilo bi dobro ako bi se djetetu omogućilo da vidi kako se iza maske krije veselo, prijateljsko lice.

Pričajte djetetu o maskenbalu i maskiranju te mu objasnite što je stvarno, a što je samo igra. Uvijek je dobro u aktivnost vezanu za maskiranje  uključiti vesele priče, pjesmice i igrokaze na tu temu.

Velik izbor maski i kostima danas je dostupan u mnogim trgovinama pa će djetetova mašta biti vrlo lako zadovoljena. Za maskenbal djeca se pripremaju i u vrtićima i školama izrađujući maske od raznih materijala. Ipak, to vas ne bi smjelo spriječiti da s djetetom kod kuće izradite kostim ili masku.

Dijete će izborom kostima možda izraziti svoju osobnost, ako je do tada bilo mirno i tiho možda će poželjeti biti neki strašan lik iz crtića.

Sudjelovanjem pri izradi maske dijete ispunjava svoju potrebu za kreativnim izražavanjem, potrebu za maštanjem i potrebu da pokaže kako je veliko i samostalno.

 

 

 

 

 

Zato dragi roditelji probudite dijete u sebi,

dajte mašti na volju, veselite se

                 i uživajte sa svojim djetetom.                    

                                                                                           

                                                  Josipa Franjić Radulović

povratak