Bezbrižno ljetovanje


PUTOVANJE

Odlazak na put s djecom ne mora predstavljati ''noćnu moru'' iako mnogi roditelji strepe kako će podnijeti putovanje, posebno ako traje nekoliko sati.

Najbolje je dobro se pripremiti i organizirati.

Nakon pakiranja i provjeravanja da li smo sve ponijeli, važno je dobro se smjestiti (dijete mora tijekom vožnje biti u svojoj sjedalici) i krenuti na put s pozitivnim stavom. Najbolje je krenuti rano ujutro tako da na svoje odredište dođete po danu, a ujedno ćete izbjeći vrućine. Ako možete izaberite dan u tjednu kada na cestama nema gužvi i zastoja kao što je to često za vrijeme vikenda. Sigurno već znate dnevni ritam vašeg djeteta tj. djece, pa je najbolje da putujete u vrijeme kad će spavati.

Vrijeme provedeno u automobilu možete iskoristiti i za pričanje priča, pjevanje pjesmica i razne ''putne'' igre (ako je dijete starije od 2 godine); npr.: pogađanje životinja, smišljanje riječi na zadano slovo, brojenje…

 

U KUĆI

Boravite li u kući za odmor koja je bila dugo zatvorena trebali bi provjeriti kakvo je stanje s insektima. Prozračite sve ormare, ladice i druga slična mjesta te primijenite uobičajena sredstva za uništavanje insekata. Očistite prljavštinu i zbog sigurnosti djece zaštitite sva ''opasna'' mjesta u kući (utikači, oštri rubovi, …)

Provjetravajte redovito cijeli prostor, ali pritom pazite da ne nastane propuh. Posebno je važno održavati zdravu klimu u sobi u kojoj spava dijete. Temperatura prostorije bi uz hlađenje trebala iznositi 20 do 22 C, a uz to treba voditi računa i o vlažnosti zraka (ako nemate ovlaživač zraka na povišena mjesta stavite posude s vodom). Za spavanje poželjne su mreže protiv komaraca no one ne daju potpunu sigurnost, ali kao sredstvo protiv komaraca može vam poslužiti i isparavanje lavandinog ulja.

 

 NA PLAŽI

Sunčeve zrake najopasnije su od 10 do 17 sati pa ih u to vrijeme izbjegavajte. Bebe do prve godine  uopće se ne bi smjele izlagati izravnim sunčevim zrakama. Obavezna zaštita protiv opeklina su kreme s visokim zaštitnim faktorom (30 do 50) i kapica na glavi (koja štiti lice i oči), ali se povremeno sklonite i u hlad.

Na plaži je najljepše igrati se u pijesku uz to što se čak i jako malo dijete ne može ozlijediti, pijesak nudi bezbroj maštovitih kreacija.

 

       

          

 

Bebe po pijesku mogu bezbrižno puzati, valjati se, zakopavati igračke, kopati tunele, a uz komplet igračaka za pijesak (kantice, lopatice, modlice, čašice) igra može trajati satima. Uživajte sa svojim djetetom uz razne igre u pijesku npr.: utiskujte tragove svojih stopala i ruku, ukrašavajte ih kamenčićima i crtežima; igrajte se tako da ste vi graditelj, a dijete mora srušiti svaku vašu kulu (u dobi do 2,5 god. to im je najzanimljivije); crtajte na ravnoj površini pijeska, a dijete neka pogađa što ste nacrtali (kućicu, cvjetić, auto…); zajedno pripremite kolačiće i fini ručak od pijeska.

 

 U VODI

Nakon igranja na plaži treba se rashladiti uz aktivnosti u vodi, ali treba voditi računa da su prošla dva sata nakon obroka. Bebe vole kupanje u moru, no ipak se ne bi smjele dugo izlagati temperaturi morske vode. Za bebe je dovoljno nekoliko minuta ''brčkanja'' u moru, a nakon toga trebalo bi bebinu kožu isprati mlakom vodom te ponovo nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom. Možete djetetu pripremiti njegov bazenčić, ali pritom morate paziti na temperaturu i čistoću vode. Starije dijete će vjerojatno dulje uživati u kupanju, plivanju i ronjenju, no ipak vi trebate odrediti koliko će dugo dijete biti u moru.

Uvijek zaštitite dijete od sunca (krema, šeširić) i kad je u vodi, te pazite na unos tekućine kojeg je ljeti nužno povećati. Izbjegavajte gazirane i slatke napitke i radije djetetu nudite vodu i svježe ocijeđeno voće.

 

                                                                                            Autor: Josipa Franjić Radulović

povratak