10. rođendan nacionalne kampanje "Čitaj mi!"


Međunarodni dan dječje knjige, 2. travnja obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Prilika je to i za obilježavanje 10. rođendana nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja"Čitaj mi!" ????????????????
Središnja proslava 10. rođendana prve nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja održat će se u subotu, 1. travnja 2023. u Koprivnici u Galeriji Mijo Kovačić uz podršku Knjižnice i čitaonice "Fran Galović" Koprivnica i brojnih partnerskih organizacija.
Uz podršku Ministarstva kulture i medija RH u proteklih deset godina nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ uspješno smo tiskali više od 120.000 letaka, 3600 B1-plakata, 310 majica za djecu i volontere, 7000 straničnika te 750 bedževa "Čitaj mi!", 3000 primjeraka „Metra za čitanje“ na kojem su uz visinu i dob djeteta otisnute informacije za roditelje o mogućnosti poticanja čitalačkih i jezičnih kompetencija njihova djeteta; 3000 naljepnica sa logom „Čitaj mi!“ kojima knjižničari označuju slikovnice i knjige koje preporučuju za čitanje djeci od rođenja do treće godine života.
Kampanju "Čitaj mi!" partnerski provode Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo uz podršku UNICEF-a s ciljem da promicanje rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima kontinuirano provodimo i u nadolazećim godinama, kako bi čitanje naglas postalo stalnom aktivnošću u hrvatskim obiteljima s malom djecom, a suradnja između knjižničara, pedijatara, odgojitelja, logopeda i drugih stručnjaka postane što intenzivnija u promicanju čitanja naglas djeci od rođenja. Vrijednost kampanje „Čitaj mi!” pokazuje i nominacija za najprestižniju međunarodnu nagradu u svijetu dječje knjige − Astrid Lindgren Memorial Award − ALMA 2017., 2018., 2019.
 
 
 
povratak